MENISCUSLETSELS

1. ANATOMIE EN FUNCTIE VAN DE MENISCUS
De meniscus is een zeer belangrijke shokbreker in de knie en is gemaakt van een speciaal soort kraakbeen,fibrocartilago genoemd.
Er bevindt zich een meniscus aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie.
Het beschermt het kraakbeen in de knie,zodat het niet te snel afslijt en een vroegtijdige arthrose zou doen ontstaan.
Een groot percentage van ons gewicht en de bijhorende krachten die ontstaan bij stappen,lopen en springen wordt door de menisci opgevangen.
Bijkomend zorgt de meniscus mee voor de stabiliteit van de knie :door zijn vorm zorgt hij voor een betere aanpassing van de vorm van het bovenbeen dat afgerond is,met de vorm van het onderbeen dat vlak is.
Verder heeft de meniscus een rol in de voeding van het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bedekt.


2. MOGELIJKE OORZAKEN VOOR HET SCHEUREN VAN DE MENISCUS
Heel wat mogelijke oorzaken zijn verantwoordelijk voor het eventuele scheuren van een meniscus.
Het meest frekwent is een draai of rotatiebeweging waarbij de meniscus gekneld zit tussen boven en onderbeen.Dit soort beweging kan soms ook bijkomend een letsel van een gewrichtsband veroorzaken.Klassiek is de "krak" die gehoord wordt bij het scheuren van de meniscus.
Soms kan het letsel ook ontstaan bij het rechtkomen uit hurkzit,het is dus niet noodzakelijk dat er een grote kracht op de knie wordt uitgeoefend om een scheur te veroorzaken.
Naarmate er slijtage optreedt in het gewricht worden de kraakbeenoppervlaktes ruwer,de meniscus die er dan tussen zit gaat ook langzaam een rafelig aspect vertonen,de zogenaamde slijtage scheur van de meniscus.


3. DE SYMPTOMEN VAN EEN MENISCUSSCHEUR

De volgende symptomen komen het meest voor bij een meniscusscheur,ze kunnen echter bij iedere patiënt individueel verschillend zijn.
- Pijn,vnl bij volledig buigen en volledig strekken van de knie.Deze is initieel sterk aanwezig maar kan dan geleidelijk weer afnemen in intensiteit.
- Zwelling,deze treedt snel op en kan het gevolg zijn van een bloeding in de knie.
- De knie voelt "zwak" aan en geeft de indruk om door te zakken
- Er is een voel of hoorbare klik in de knie
- Er verspringt iets in de knie
- In zeer uitgesproken gevallen is er een echte bloccage van de knie,de knie kan niet meer gebogen of gestrekt worden.
De symptomen van een meniscusscheur kunnen evenwel ook lijken op de symptomen van andere aandoeningen in de knie.
4. HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD VAN EEN MENISCUSSCHEUR
Naast een grondig gesprek met de patiënt en een grondig klinisch onderzoek moeten soms technische investigaties worden uitgevoerd om definitieve diagnose te kunnen stellen.
•RX opnames,voornamelijk voor het uitsluiten van slijtage,fracturen of andere letsels van de knie
•NMR,dit is een diagnostische procedure die gebruik maakt van een combinatie van radiofrekwente golven en computer om gedetailleerde beelden te krijgen van het kniegewricht.
•CT scan maakt door een combinatie van RX stralen en computer doorsnede beelden van de knie.
•Botscan:zeer kleine hoeveelheden radioactief materiaal worden via een ader ingebracht en gaan zich vastzetten op die plaatsen in het lichaam waar er een verhoogde celactiviteit is.


5. DE BEHANDELING VAN EEN MENISCUSLETSEL
De specifieke behandeling van de meniscusscheur zal bepaald worden door uw chirurg,rekening houdend met
•Uw leeftijd,algemene gezondheidstoestand en uw medische voorgeschiedenis.
•De uitgebreidheid van het letsel
•Het verwachtingspatroon qua verdere evolutie va het letsel

De behandeling kan bestaan uit :

•Spierversterkende oefeningen,bij sommige mensen,vnl dan oudere personen,kunnen de klachten progressief gaan verminderen.
•Een infiltratie in de knie
•Meestal is echter een ARTROSCOPIE het meest aangewezen middel om het letsel te behandelen want in de meeste gevallen is er geen spontane verbetering van de klachten,integendeel,de klachten en de symptomen nemen vaak toe.Zeker indien er ook bijkomende letsels zijn van de gewrichtsbanden is de kans op een spontane genezing quasi nihil.
Aangezien een meniscusscheur een mechanisch probleem is ,is er ook een mechanische oplossing nodig :dit is het verwijderen van het stuk meniscus dat gescheurd is of het hechten van de gescheurde meniscus.
Welk type van behandeling zal gekozen worden hangt af van uw leeftijd en de aard en uitgebreidheid van de meniscusscheur.

 
Met onze dank aan Dr.Mortele orthopedie 04/2005