Het juiste medicijn

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Er is een grote keus aan medicijnen tegen hoofdpijn. Medicijnen zijn echter geen wondermiddelen. Ze werken niet bij iedereen en ze kunnen bijwerkingen geven. Elke vorm van hoofdpijn vergt een andere aanpak. Daarbij reageert ieder mens anders op medicijnen. Het effect van een medicijn kan ook nog eens per aanval verschillen.
Daarom is het verstandig om een medicijn een aantal keren te proberen om te kijken of het werkt en of het geen vervelende bijwerkingen heeft. Het is belangrijk dat u zelf de balans tussen werking en bijwerkingen in de gaten houdt.
De werking van een geneesmiddel wordt bepaald door de werkzame stof die erin zit. Vaak zijn er meerdere middelen met dezelfde werkzame stof. Deze middelen variëren soms in prijs, soms in samenstelling, maar nooit in werkzaamheid.
Medicijnen bij een migraine aanval
Medicijnen bij spierspanningshoofdpijn
Behandeling van chronisch dagelijkse hoofdpijn
Medicijnen bij clusterhoofdpijn
Medicijnen bij aangezichtspijn

Medicijnen bij een migraine aanval

Als u medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol of ibuprofen, al geprobeerd hebt tegen de migraine dan is het misschien zinnig om eens een triptan te proberen. Triptanen zijn speciaal gemaakt tegen migraineaanvallen (en sommigen ook tegen clusterhoofdpijn).
Er zijn verschillende soorten op de markt, die onderling ook weer verschillen in toedieningsvorm:
Imigran® (sumatriptan)
Maxalt® (rizatriptan)
Naramig® (naratriptan)
Zomig® (zomitriptan)
Almogran® (almotriptan)
Relpax® (eletriptan)
Fromirex® (frovatriptan) vanaf 5 april 2004 verkrijgbaar
Imigran® is er als injectie, als zetpil, als pil en als neusspray. Ook is er de Imigran Ftab® , die extra snel werkt, ook als je misselijk bent.
De injectie en neusspray (beide Imigran®) werken sneller dan de tabletvorm.
Maxalt® en Zomig® zijn er als smelttablet, handig als je geen water in de buurt hebt. Maar in tegenstelling tot wat men vaak denkt, duurt het ietsje langer voordat ze werken.


-De triptanen werken alleen bij migraine en clusterhoofdpijn. Bij andere vormen van hoofdpijn zijn ze niet werkzaam.
-Deze middelen helpen niet voor de aura, verder zijn ze in alle andere stadia van de aanval werkzaam. Ze kunnen beter niet tijdens de aura worden ingenomen omdat ze dan al gedeeltelijk uitgewerkt zijn wanneer de hoofdpijn begint.
-Bij éénderde van de mensen is het triptan al uitgewerkt voordat de hoofdpijnaanval voorbij is. Als de hoofdpijn weer erger wordt, kunt u een tweede dosis nemen.
-Wanneer de oorspronkelijke hoeveelheid de hoofdpijn helemaal niets vermindert, is het meestal niet zinvol een tweede dosis te nemen.
-Zolang u het maximale aantal doses per dag niet overschrijdt, kan het medisch gezien geen kwaad om tijdens een aanvalsperiode meerdere dagen achtereen triptanen te gebruiken. In verband met het ontstaan van chronisch dagelijkse hoofdpijn is het echter niet verstandig om dit regelmatig meer dan twee à drie dagen per week te doen.
Medicijnen bij spierspanningshoofdpijn
Er is een grote keus aan vrij verkrijgbare pijnstillers, die echter weinig in werking verschillen. Wel kan bij een bepaalde patiënt het ene middel beter werken dan het andere. Medicijnen met slechts één werkzame stof hebben de voorkeur boven de middelen met meerdere werkzame stoffen. U kunt hiernaar vragen bij uw huisarts of apotheek.
Medicijnen
Paracetamol, Acetylsalicylzuur, Alka-Seltzer®, Aspirine®, Aspro®, Ascal®, Cataflam®, Diclofenac, Voltaren®),Advil®, Antigrippine®, Ibuprofen®, Brufen®, Femapirin®, Ibosure®, Nurofen®, Zafen®, Aleve®, Femex®, Naprocoat®, Naprovite®, Naproxen, Nycopren®
Bij veelvuldig gebruik kunnen alle pijnstillers medicatie afhankelijke hoofdpijn veroorzaken. Houdt daarom de dosering goed in de gaten en neem nooit meer dan de maximale dosis per 24 uur.
Zorg ook dat u altijd een aantal medicijnvrije dagen per week inlast. Als u een aantal weken achter elkaar bovenstaande medicijnen slikt, kunt u hoofdpijn krijgen van de medicijnen. Zelfs van een ‘onschuldige’ paracetamol.

Behandeling van chronisch dagelijkse hoofdpijn

Bij ongeveer een kwart van de patiënten met chronisch dagelijkse hoofdpijn wordt de hoofdpijn veroorzaakt door het veelvuldig gebruik van pijnstillers en andere middelen tegen hoofdpijn. De enige oplossing is dan om, in overleg met uw arts, rigoureus te stoppen met alle geneesmiddelen tegen hoofdpijn. Daarbij krijgt u te maken met ontwenningsverschijnselen:

-Twee tot tien dagen na het stoppen met medicijnen kunt u last krijgen van een toename van de hoofdpijn, depressieve gevoelens, lusteloosheid, misselijkheid en slaapstoornissen.
-Na tien tot veertien dagen vindt een geleidelijke verbetering plaats, hoewel deze met ups en downs gepaard kan gaan.
-Als u na ongeveer drie maanden nog een vorm van hoofdpijn heeft, moet uw arts opnieuw bekijken om welke vorm van hoofdpijn het gaat en welke behandeling geschikt is.
Tijdens de ontwenningsperiode kunnen medicijnen tegen misselijkheid en depressies worden voorgeschreven. Bezoek uw arts tijdens deze ontwenningsfase iedere week, eventueel aangevuld met tussentijds telefonisch overleg.
Wanneer u onvoldoende vocht kan innemen door misselijkheid of langdurig braken, wanneer de hoofdpijn wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende geneesmiddelen of wanneer een eerdere poging tot stoppen is mislukt, kan opname in het ziekenhuis zinvol zijn.
Bij het merendeel van de patiënten wordt de chronisch dagelijkse hoofdpijn niet veroorzaakt door het gebruik van medicijnen. In dat geval is het belangrijk te achterhalen of het niet een symptoom is van een aandoening. Ook na een ongeval, trauma of whiplash kunnen mensen chronisch dagelijkse hoofdpijn hebben ontwikkeld. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van pijnstillers. Deze mogen echter niet te vaak worden gebruikt in verband met het risico op medicatie afhankelijke hoofdpijn. Ook het dragen van een verkeerde bril of geen bril dragen terwijl deze wel nodig is, kan leiden tot dagelijkse hoofdpijn. In deze gevallen is het belangrijk de oorzaak van het probleem aan te pakken. In veel gevallen is er geen enkele oorzaak aan te wijzen en is het erg moeilijk om de chronisch dagelijkse hoofdpijn te behandelen.

Medicijnen bij clusterhoofdpijn

Medicijnen bij een aanval
1. 100% zuurstof
2. Sumatriptan injectie
Aanvalsvoorkomende medicijnen
1. Verapamil
2. Lithiumcarbonaat
3. Methysergide
4. Ergotamine
5. Prednison
Uw arts maakt bij de behandeling gebruik van een stappenplan. Hij zal beginnen met stap 1. Wanneer na verloop van tijd blijkt dat deze behandeling niet voldoende is, zal hij pas overstappen op de volgende stap. Start meteen bij aanvang van een clusterperiode met een aanvalsvoorkomende behandeling.
Wat zuurstof betreft: de gebruikelijke zuurstoftanks zijn groot en onhandig, zodat ze eigenlijk alleen thuis gebruikt kunnen worden. Er zijn echter ook kleinere tanks verkrijgbaar die gemakkelijker mee te nemen zijn op vakantie of naar het werk.
Bijzonderheden

Omdat de aanvallen van clusterhoofdpijn snel opkomen en betrekkelijk kort duren (tot ongeveer 3 uren) is het niet zinvol om een tablet te gebruiken. De werking daarvan treedt te laat in. De injectie heeft de voorkeur.
Vanwege de maximumdosering van 12 mg per 24 uur kunt u maximaal 2 aanvallen per dag behandelen met sumatriptan.

Medicijnen bij een aanval van clusterhoofdpijn
(Geangin®, Isoptin®, Verapamil)
Verapamil is het effectiefste medicijn ter voorkoming van aanvallen van clusterhoofdpijn.
(Camcolit®, Lithiumcarbonaat, Priadel®)
Prednison neemt slechts een zeer geringe plaats in bij de behandeling van clusterhoofdpijn.

Medicijnen bij aangezichtspijn

(Carbamazepine, Carbymal®, Tegretol®)
Werking
De werking is onbekend. Het wordt meestal voorgeschreven bij epilepsie maar is ook zeer effectief bij het remmen van de spontane prikkeloverdracht bij trigeminus neuralgie. De behandeling bestaat bij voorkeur uit Carbamazepine.
Medicijn bij typische aangezichtspijn
(Amitriptyline, Sarotex®, Tryptizol®)
(Neurontin®)
Medicijnen bij atypische aangezichtspijn
Allereerst moet naar de oorzaak van de atypische aangezichtspijn gezocht worden. Indien mogelijk moet deze worden verholpen. Indien de oorzaak niet wordt gevonden, of niet geheel kan worden verholpen, zal men proberen de pijn zelf aan te pakken.
De behandeling met medicijnen bestaat uit de volgende middelen:

Amitriptylline
Gabapentine
Bron 03/2006