David Back Concept


Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht
Behandeling
De behandelingsmethode David Back maakt deel uit van een totale "Rug- en nekkliniek".
De methode komt er op neer dat de rug- of nekspieren opnieuw in conditie worden gebracht volgens een methode die voor iedere patiënt wordt aangepast. Via een test wordt eerst een volledig profiel gemaakt waarbij alle gegevens verwerkt worden met een computer. Aan de hand van deze resultaten beslist de revalidatiearts welke aanpak het meest zinvol is en wordt een individueel oefenschema opgesteld.
De patiënt krijgt naast de training op de specifieke David Back toestellen een opwarming, grondoefeningen, een uitgebreid rugschool- en ergonomieprogramma, toelichting van de psycholoog en de ergotherapeute. Indien nodig kan er nog een individuele pijnbehandeling of individuele psychologische begeleiding toegevoegd worden aan het schema.
Een volledig oefenprogramma beslaat 3 maand 2 à 3/week afhankelijk van de belastbaarheid. Elke sessie duurt ongeveer 2 uur.
Doelgroepen
Het David Back Concept is niet bedoeld voor mensen met acute rug- of nekpijn, maar eerder zinvol indien deze pijn vaak terugkomt of blijft duren. Het kan tevens nuttig zijn na bepaalde rugoperaties om de rugconditie op een veilige en gelijkmatige manier terug op te bouwen.
David Back toestellen
De testing en de oefeningen gebeuren op speciaal ontworpen oefentoestellen die telkens slechts één beweging toelaten, zodat compensaties uitgesloten zijn. Zowel de beweeglijkheid als de kracht kan getraind worden. Een gepatenteerde transmissie zorgt op een ingenieuze manier voor een zeer nauwkeurige dosering van kracht op elk moment van de beweging, zodat pijngrenzen perfect kunnen gerespecteerd worden en een maximaal trainingseffect kan bekomen worden.
Het staat wetenschappelijk vast dat dit specifieke programma de spierkracht en beweeglijkheid van de wervelkolom doet toenemen, waardoor de pijn aanzienlijk wordt verminderd.
Actieve medewerking
Het concept is gebaseerd op actieve medewerking van de patiënt waarbij hij doorheen het programma voortdurend gestimuleerd wordt om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Het wordt dan ook voortdurend benadrukt dat een blijvende verbetering enkel mogelijk is als de rug- of nekpatiënt zijn lot zelf in handen neemt.
Een hulp bij de motivatie is de feedback die men krijgt bij het hertesten.

Klik hier voor foto 1
Klik hier voor foto 2
Omkadering
Alle oefeningen worden uitgevoerd onder begeleiding van speciaal opgeleide therapeuten. Het revalidatieteam bestaat uit gespecialiseerde kinesitherapeuten, ergotherapeuten en een psycholoog en staat onder de leiding van een revalidatiearts.
Er wordt veel aandacht besteed aan de individuele noden op gebied van beroep of dagelijkse bezigheden. In bepaalde lessen worden gebruik gemaakt van video om de bewegingen goed te kunnen evalueren.
Praktisch
Het programma is pluridisciplinair. Hiervoor is een voorafgaandelijk akkoord nodig van de adviserend geneesheer. Een verwijzing gebeurt dan ook steeds na afspraak met het revalidatiecentrum en de revalidatiearts.
Met onze dank aan: Het MPC in het A.Z. Maria-Middelares, St.-Niklaas