Botdichtheidsmeting

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Wat is het?
Bijwerkingen en risico's
Voorbereiding
De gang van zaken tijdens het onderzoek
Na het onderzoek
De uitslag
Wat is het?
Met een botdichtheidsmelting kan men vaststellen of iemand osteoporose (botontkalking) heeft.
De botdichtheidsmeting duurt ongeveer vijftien minuten en wordt uitgevoerd door een doktersassistent. Men doorloopt eerst een vragenlijst waarbij gekeken wordt naar voedingsgewoonten, lichaamsbeweging en botbreuken in het verleden.
Met behulp van een röntgenstraal door de wervelkolom en/of heup, wordt gemeten in welke mate het bot de straling tegenhoudt. Met deze meting kan worden bepaald of er sprake is van osteoporose en in welke mate.
Top
Bijwerkingen en risico's
De botdichtheidsmeting is niet pijnlijk en kent geen bijwerkingen, behalve de risico’s van röntgenstraling. Die zijn beschreven onder het onderdeel ‘röntgenfoto’.
Top
Voorbereiding
Men kan gewoon eten en drinken voorafgaande aan de botdichtheidsmeting. Men wordt verzocht alle huidige medicijnen mee te nemen.
Het is belangrijk om vooraf te vermelden of men in de week voorafgaand aan de meting een röntgenonderzoek heeft gehad of dat er een vermoeden is van zwangerschap.
Top
De gang van zaken tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt men op de rug op een onderzoekstafel. Omdat kleding de meting kan verstoren, wordt vooraf verzocht de broek, rok of eventueel korset uit te trekken.
Top
Na het onderzoek
Na het onderzoek zijn er geen klachten te verwachten.
Top
De uitslag
De medisch specialist, meestal de reumatoloog, beoordeelt de meetresultaten en stuurt deze met een behandeladvies naar de (huis)arts.
Top
Bron: Werkend lichaam 04/2005