Gevolgen van wervelfracturen


Kyphose is de term die wordt gebruikt om een voorwaartse kromming van de wervel te omschrijven. Een dowager’s hump of bochel wordt vaak veroorzaakt door de inzakking van de wervelkolom.

Kyphose is u waarschijnlijk beter bekend dan u denkt. Indien u ooit al een fragiel, oud vrouwtje hebt gezien met een bochel op haar rug, dan heeft u waarschijnlijk iemand gezien met kyphose.

Kyphose is een afzwakkende toestand die zelfs een normale, dagdagelijkse activiteit moeilijk kan maken. Chronische rugpijn, verlies van eetlust en slaap- en ademhalingsproblemen zijn maar een paar voorbeelden van hoe het uw leven kan verstoren.

De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen dat kyphose hen kan overkomen en hebben geen idee van de mate waarin hen dit kan treffen. Spijtig genoeg kan kyphose hen overkomen.

Vrouwen lopen meer risico op het ontwikkelen van kyphose, meestal ten gevolge van primaire osteoporose, maar wervelfracturen komen ook voor bij mannen.
In uitgebreide klinische onderzoeken waren tot 30 % van de patiënten met wervelfracturen ten gevolge van osteoporose mannen.

Slechts een wervelfractuur die vervormd blijft, verkort de wervelkolom en duwt deze naar voren waardoor de uitlijning van de wervelkolom wordt aangetast. Elke bijkomende fractuur vergroot de vervorming van de wervelkolom.
Deze wijziging van de uitlijning van de wervelkolom kan druk uitoefenen op uw interne organen en een invloed hebben op de ademhaling, eten en de spijsvertering.

Door uw houding te wijzigen om de kyphotische vervorming te compenseren, kunt u uw manier van stappen beïnvloeden en uw rug en gewrichten belasten. Dit alles kan medische problemen veroorzaken die op het eerste gezicht niets te maken hebben met uw wervelkolom. Sommige van de gezondheidsproblemen die verband houden met kyphose zijn:

 

Zorg dat u uw arts raadpleegt wanneer u last hebt van rugpijn of wanneer u vermoedt dat u een wervelfractuur heeft. Ballon-kyphoplastie is een minimaal invasieve procedure die wervelfracturen kan herstellen en u kan helpen om uw leven opnieuw te hervatten.

Aan elke chirurgische ingreep zijn risico’s verbonden. Ballon-kyphoplastie werd ontwikkeld om deze risico's zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Toch zijn verwikkelingen steeds mogelijk. Er kunnen ernstige complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld:
  • myocardiaal infarct (hartinfarct)
  • cerebrovasculair accident (beroerte)
  • pulmonaire embolie (verstopping van longslagaders)
  • hartstilstand (hart stopt met kloppen)
  • verlamming of verzwakking van de spieren
  • dood

Patiënten dienen hun arts te raadplegen voor meer uitleg over al deze risico's.

Voor meer informatie zie Medtronic(11/2010)
Deze info werd ontworpen met als enig doel informatie te verstrekken en is in geen geval een vervanging van deskundig medisch advies. Patiënten dienen een arts te raadplegen om de verschillende behandelingsopties te bespreken.