Ballon-Kyphoplastie

Kort overzicht van de voordelen
Animatiefilm over de procedure

Als de arts een wervelfractuur bij u heeft vastgesteld, veroorzaakt door osteoporose, kanker of een goedaardige tumor, dan is Ballon-Kyphoplastie een mogelijke behandeling voor u. Ballon-Kyphoplastie is een minimaal invasieve procedure waarbij rugpijn aanzienlijk kan worden gereduceerd en de wervelfractuur kan worden hersteld.

De procedure wordt ballon-kyphoplastie genoemd omdat gebruik wordt gemaakt van orthopedische ballonnen om het gebroken bot op te tillen en het terug te plaatsen in zijn correcte positie.

Voor de procedure zult u een algemeen medisch onderzoek, alsook diagnostische onderzoeken, zoals röntgenbeeldvorming, moeten ondergaan om de exacte locatie van de fractuur te kunnen bepalen. Ballon-Kyphoplastie kan uitgevoerd worden onder lokale of algemene verdoving - uw arts zal met u bespreken welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is.

Ballon-kyphoplastie duurt ongeveer 1 uur per behandelde fractuur. De procedure kan uitgevoerd worden op gehospitaliseerde en poliklinische patiënten, afhankelijk van de medische behoeften. Na de procedure zal u hoogstwaarschijnlijk voor ongeveer een uur naar de verkoeverkamer worden overgebracht ter observatie.

Tijdens uw verblijf in het hospitaal is het mogelijk dat u wordt aangemoedigd om te wandelen en te bewegen. Patiënten ervaren gewoonlijjk een onmiddellijke pijnverlichting na de procedure en kunnen nog tijdens hun hospitaalverblijf zelf wandelen en bewegen.

Uw arts zal waarschijnlijk een controleconsultatie vastleggen en u uitleggen welke activiteiten u eventueel moet beperken. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met de procedure en zijn geleidelijk aan steeds meer in staat om activiteiten uit te voeren eens ze uit het hospitaal ontslagen zijn.

Aan elke chirurgische ingreep zijn risico’s verbonden en kunnen er ernstige complicaties optreden. Zorg dat u deze bespreekt met uw arts.

Houd er ook rekening mee dat niet alle patiënten in aanmerking komen voor Ballon-Kyphoplastie.

Kort overzicht van de voordelen

Ballon-kyphoplastie kan uw rugpijn verminderen of volledig wegnemen, alsook de wervelhoogte en de uitlijning van uw wervelkolom herstellen. Een tijdige en doeltreffende behandeling—de fractuur fixeren—kan de gevolgen van wervelfracturen verminderen, in het bijzonder die gevolgen die verband houden met andere behandelingen, bijvoorbeeld langdurige bedrust of gebruik van pijnstillers.

Andere voordelen zijn:

Animatiefilm over de procedure

Voor meer informatie zie Medtronic
(11/2010)
Deze info werd ontworpen met als enig doel informatie te verstrekken en is in geen geval een vervanging van deskundig medisch advies. Patiënten dienen een arts te raadplegen om de verschillende behandelingsopties te bespreken.