HMS en dagelijks leven
Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Het hebben van het hypermobiliteitssyndroom (HMS) heeft een heel grote invloed op het leven. Je hebt te maken met een onbetrouwbaar lichaam. Elke beweging, gebaar en activiteit kan resulteren in (sub)luxaties. Vaak hebben bewegingen en activiteiten overbelasting en pijn tot gevolg. Je moet bewust bewegen en altijd rekening houden met eventuele gevolgen. Tevens hebben veel mensen met HMS een verminderd lichaamsgevoel (verminderde propriocepsis). Je weet niet precies hoe je lichaam in de ruimte staat, waar en hoe je voeten bijvoorbeeld staan. Dit niet weten heeft vaak ook overbelasting en pijn tot gevolg.

Het leven met dit bewust moeten bewegen en toch pijn en overbelasting niet kunnen voorkomen heeft een grote invloed op het dagelijkse leven. Wassen, aankleden, koken, studeren, werken, uitgaan en ontspannen zijn allemaal zaken die niet meer zo makkelijk gaan en die soms helemaal niet meer haalbaar zijn. Dit heeft ook psychische en sociale consequenties.

Hoe ga je daar mee om? Leg maar eens uit dat je iets wel graag wilt en ook wel kunt maar dat de gevolgen te groot zijn. Leg maar eens uit dat je er zo goed uitziet, en nog lenig bent ook, terwijl je niet mag sporten of dansen. Leg maar eens uit dat je het zelf ook allemaal niet weet en niet snapt-- maar dat je weet dat je veel pijn hebt, slecht slaapt, moeilijk (of niet meer) kan staan, lopen, fietsen etc. Dat je het zelf ook allemaal, soms, niet kunt geloven.

Veel behandelaars, en ook artsen, zijn zich vaak onvoldoende bewust van de invloed die HMS kan hebben op het leven. Veel mensen met HMS zijn zich wel bewust van de invloed die het heeft op hun leven maar willen of kunnen dit maar moeilijk accepteren. Over de invloed van HMS op het leven van de degenen met HMS verschijnen steeds meer artikelen. We hopen dan ook dat dit zowel de mensen met HMS, als de behandelaars van HMS kan helpen om inzicht te krijgen in de impact van HMS op het dagelijks leven.


Ref:l http://www.hypermobility.org/
http://www.hms-edsplatform.nl/
(11/2008)