HMS en braces
Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Over het gebruik van braces bij het hypermobiliteitssyndroom (HMS) zijn er twee, elkaar tegensprekende, visies. Dit kan voor veel verwarring zorgen. In dit verhaal zijn twee termen van belang: actieve stabiliteit en passieve stabiliteit. Heel kort gezegd zorgen spieren voor de actieve stabiliteit. Gewrichtsbanden en pezen zorgen voor de passieve stabiliteit. Vanwege de bindweefselzwakte bij HMS is deze passieve stabiliteit verminderd aanwezig.

Enerzijds heerst er, met name onder artsen, de mening dat het gebruik van braces bij HMS niet goed is omdat hiermee de spiermassa wordt verminderd. Deze spiermassa zorgt voor de actieve stabiliteit van de gewrichten en daarmee dus voor de algehele stabiliteit. Een goed spierkorset zou immers het gebrek aan de passieve stabiliteit (door bindweefselzwakte in banden, pezen etc.) kunnen ondervangen, en dit zou de gewrichten stabieler kunnen maken. Een brace verzwakt de spieren en past zodoende niet in het beleid bij HMS volgens de deskundigen die deze visie aanhangen.

Anderzijds is er de visie die veelal door behandelaars (fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten) gehanteerd wordt. Volgens deze visie kan de actieve stabiliteit nooit het tekort aan passieve stabiliteit compenseren. Dit omdat er juist een combinatie moet zijn van actieve en passieve stabiliteit. Met andere woorden: spieren zijn er niet voor gebouwd om gewrichten bij elkaar te houden en kunnen deze functie dus niet zomaar overnemen van de gewrichtsbanden en pezen. Hierdoor worden de spieren chronisch overbelast. Dit tezamen met het gegeven dat er in spieren ook bindweefsel zit, waardoor bij HMS mogelijk de kwaliteit van de spieren ook slechter is, maakt dat de spieren overuren draaien. En daarom is alleen een oefenprogramma mogelijk niet voldoende bij veel HMS-patiŽnten. De aanhangers van deze visie achten in bepaalde gevallen het gebruik van een brace onontbeerlijk om verdere schade aan gewrichten te beperken, om de spieren meer rust te kunnen bieden en/of om het functioneren te optimaliseren.

Zoals u ziet, of braces aan te raden zijn hangt af van de visie van de arts of behandelaar op HMS. Hoe dan ook, bij het gebruik van braces zijn twee vragen van belang: Wat is het doel van de brace? En hoe gaat u ermee om? Omdat het gebruik van een brace gevolgen heeft voor het functioneren van het lichaam, is het aan te raden dit te allen tijde in overleg te doen met uw arts of uw behandelaar en om niet op eigen houtje te experimenteren. Het soort brace, het beoogde doel ervan en de mogelijke effecten, de frequentie van gebruik, het oefenprogramma ernaast en zo nog een tal van aspecten moeten goed besproken worden. Een brace kan een weldaad zijn voor een gewricht dat het op eigen spierkracht niet meer redt. Het is echter alleen een weldaad als er zorgvuldig en deskundig mee omgegaan wordt, omdat het anders voor nog veel meer problemen kan zorgen.

Ref: http://www.hypermobility.org
http://www.hms-edsplatform.nl
(11/2008)